miercuri, 25 aprilie 2012

Violenta Gestuala

     Violenta de orice fel in scoli este unul din cele mai discutate subiecte din mass-media . Auzim des la televizor evenimente neplacute avandu-i ca protagonisti chiar pe elevi, ajungandu-se , in unele cazuri chiar la accidente grave si victime. 
     Cum putem impiedica acest lucru?
     In primul rand, pentru a putea combate violenta in scoli, in cea mai mare masura depinde si de vointa elevilor, dar si de educatia pe care o primesc in familie, cei sapte ani de acasa.
     O prima activitate pe care as propune-o ar fi vizionarea unor filme sau documentare pe baza acestui subiect ( combaterea violentei gestuale, nonverbale). Un exemplu bun ar fi filmul "Minti periculoase"(Dangerous minds) care este inspirat dintr-o poveste adevarata despre o femeie( in rolul principal Michelle Pfeiffer) care isi abandoneaza cariera de ofiter de marina pentru a deveni profesor de engleza. Dar in liceul din nordul Californiei unde alege sa-si depuna cererea pentru preparator , viata de elev nu e deloc usoara si nici cea de pedagog. Asa ca, pentru a-i educa pe adolescentii rebeli pe care ii are in clasa, tanara profesoara va incalca regulile si va impune altele noi. Nu desconsidera nici o metoda care i-ar putea face sa invete , dar cel mai important e ca reuseste sa le insufle increderea in sine, in calitatile si in potentialul lor.

     O alta metoda pentru a stopa violenta in scoli se poate face prin informarea elevilor cu ajutorul unor psihologi, sociologi. Sau prin lipirea unor afise in holul scolii cu cateva reguli pe care trebuie sa le respecte adolescentul atat in activitatea scolara cat si in societate.

Niciun comentariu: