joi, 18 octombrie 2012

De la spiritul de grup la spiritul de turma

     Societatea a aparut inca din cele mai vechi timpuri  atunci cand omul a inceput sa lucreze in grup pentru realizarea un unui obiectiv.

       Asadar citatul ,,De la spirtul de grup la spiritul de turma'' se refera la capacitatea individului de a progresa in paralel cu alte persoane in atingerea unui scop.
       Turma si individul ca termeni izolati sunt elemente de natura sociala instabila pe cand grupul,exprima ideea de colaborare,format din indivizi constienti,care se aduna in jurul unei idei precise.Rezulta de aici ca inteligenta,disciplina si educatia sunt cheia formarii unui grup de succes.
       Spiritul de grup este sinteza supra-individualã ce garanteazã unitatea de actiune în actul social al grupului.   
      Cu toate ca actul nu-i al fiecãrui individ in parte, el se rãsfrânge asupra fiecãruia si individul-membru îl acceptã, îl recunoaste, si-l însuseste.
       Sentimentul de neparticipare,sau impresia de stagnare a progresului pot induce o stare de dezechilibru psihic in randul membrilor,de unde vine si ideea formarii unui grup din indivizi alesi,fiecare cu un anumit tip de calitati,care impreunate sunt folosite in realizarea unui scop pe care intregul grup si-l propune.
       Daca spiritul de grup si cel de turma conduc spre succes,exista de asemenea si metode pentru dizolvarea unui astfel de grup.Nimic nu poate aduce mai mult rãu  unui grup decat ignorarea propriilor principii,ele fiind niste idei existente in interiorul nostru pe baza carora intreaga noastra viata se desfasoara.
        Negativismul posedã cel mai vast arsenal de dezagregare.
        Greutatea e sã mentii ceea ce ai fãcut sau sã refaci ceea  ce ai distrus.
  

Niciun comentariu: